LILJEHOLMSKAJEN 4 – STOCKHOLM

Boligprojektet Liljeholmskajen bestående af i alt 5 bygninger, skal med sin flotte arkitektur pryde og passe til Södermalmens flotte grønne områder og bevaringsværdige bygninger.

Tyréns fik af JM AB til opgave at stå for ingeniørarbejderne på et stort boligprojekt, bestående af en 25-etagers bygning og fire 8-etagers bygninger, i Stockholm. Totalt indeholder komplekset over 200 lejligheder på op til 146m2, plus altaner. Altanerne er en inkorporeret del af bygningens formsprog og længden af den enkelte altan øgedes nedefra op, således at bygningen ser bredere ud øverst.

Højhuset er placeret i det gamle og stemningsfyldte område omkring Södermalm og der blev i byggeriets arkitektur taget stor højde for Södermalmens grønne områder og bevaringsværdige bygninger, samtidig med at byggeriet skulle passe ind i resten af havneområdet.

Bygningerne blev modelleret og beregnet ved hjælp af FEM-beregningsværktøjet ETABS. Modellen blev bygget op med traditionelle indvendige skivestabiliserende vægge, stålsøjler i facaden, betondæk samt altaner fastgjort i etageadskillelserne.

Vindbelastningsundersøgelser, sekvensanalyser og p-delta var alle elementer, der blev undersøgt meget grundigt i projektet. Højhuset blev grundlæggende dimensioneret med stålrørspæle under bundpladen og med betonpæle og betonfundamenter i 8-etagers bygningerne.

Derudover blev der projekteret ankerpæle for fastholdelse af kajen. Projekteringen skete i Revit og blev eksporteret til Tekla og andre beregningsprogrammer.