Articulated Funiculator - en helt ny type elevator

En innovativ løsning med flere elevatorer i et loop i stedet for en per skakt. Articulated Funiculator er en helt ny type elevator. Faktum er, at vi ikke kalder det elevator, vi ser det som et vertikalt transportsystem, som har flere anvendelsesområder end det vi i dag tænker på som ”elevator”.

Passagerelevatorer har fungeret på samme måde i cirka 150 år. Nu er det tid til at give plads til en ny teknologi. Articulated Funiculator er en løsning, som kan sammenlignes med et tog, som kører i en jævn strøm og standser på udvalgte etager. I stedet for en skakt og en balance per elevator, kører flere elevatorer i et loop i en cirkulær skakt. Det indebærer at elevatorsystemet kun behøver to vertikale skakte, som kan bruges som bærende dele i bygningens hjørner. Vognene afvejer hinanden som i en bjergbane.

Sparer plads, energi og omkostninger

Når transporten går i loop i stedet for i særskilte skakte tager løsningen betydeligt mindre plads end en traditionel elevator. Så behøves der mindre byggemateriale, og systemet bruger mindre strøm. Desuden gøres vedligeholdelsen lettere, da vognene kan kobles af, så de ikke behøver blive lavet inde i skakten.

Elevatorløsningen findes som prototype og interessen i branchen er stor. Næste trin er en Articulated Funiculator i fuld skala.